Σύνδεση με το myDATA - Ηλεκτρονικά Βιβλία Α.Α.Δ.Ε.
Υποχρεωτική διαβίβαση παραστατικών από 01/01/2021

Το Oxygen Pelatologio είναι αδειοδοτημένος Πάροχος Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης από την ΑΑΔΕ

Τα ηλεκτρονικά βιβλία της ΑΑΔΕ έχουν ως σκοπό να μειώσουν τη γραφειοκρατία και να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις στην υποβολή των παραστατικών τους, κερδίζοντας σε χρόνο και χρήμα. Η μεταβίβαση και ο έλεγχος των στοιχείων θα γίνεται αυτόματα, κάνοντας τον έλεγχο των οικονομικών της επιχείρησης πιο διαφανή και ο επιχειρηματίας θα μπορεί να εντοπίσει ευκολότερα παραστατικά, τα οποία δεν έχουν υποβληθεί από αμέλεια ή λάθος ανάμεσα σε αυτόν και τους πελάτες / προμηθευτές του.

Παράλληλα για την έκδοση των τιμολογίων θα υπάρχει επικοινωνία με το myDATA και όλα τα παραστατικά θα λαμβάνουν μοναδικό αριθμό Μ.ΑΡ.Κ, ο οποίος θα εμφανίζεται επάνω στο παραστατικό, κάνοντας τη διαδικασία διασταύρωσης της αυθεντικότητας του παραστατικού ευκολότερη αλλά θα διασφαλίζει και τον άμεσο εντοπισμό λαθών στα ηλεκτρονικά βιβλία.

Μέσα από το Pelatologio.gr οι χρήστες θα μπορούν να δουν τα τιμολόγια που έχουν εκδώσει και υποβάλει στο myDATA, αλλά και τα τιμολόγια που έχουν υποβάλει οι προμηθευτές τους, διευκολύνοντας έτσι την διασταύρωση των εσόδων και των εξόδων τους.

Η εταιρεία μας είναι πιστοποιημένη με ISO 27001:2013 για την μεταβίβαση των στοιχείων σας στην ΑΑΔΕ και ακολουθούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας και επικοινωνίας, έτσι ώστε να είστε σίγουροι για την έγκαιρη και σωστή υποβολή των παραστατικών σας.


Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις


Είναι υποχρεωτική η σύνδεση με το myDATA ;

Η ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι μια υποχρεωτική διαδικασία για όλες τις επιχειρήσεις με Ελληνικό ΑΦΜ, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και θέλουν να εκδίδουν νόμιμα παραστατικά.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν είναι υποχρεωτική;

Η χρήση της εφαρμογής δεν απαιτεί την διασύνδεση με την πλατφόρμα myDATA στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει ανάγκη έκδοσης παραστατικών και ενημέρωσης ηλεκτρονικών βιβλίων (π.χ. καθαρά ενημερωτική ή προσωπική χρήση) ή στις περιπτώσεις που η χρήση της εφαρμογής είναι για την καθημερινή οργάνωση της επιχείρησης και δεν εκδίδονται τιμολόγια προς πελάτες ή χρησιμοποιείται από εταιρείες και επαγγελματίες που δεν εμπίπτουν στην Ελληνική νομοθεσία (π.χ. Εταιρίες από το εξωτερικό με αλλοδαπό ΑΦΜ)

Είναι το Pelatologio συμβατό;

Το Pelatologio.gr είναι πλήρως συμβατό με τις διαδικασίες και τις απαιτήσεις του συστήματος. Προετοιμαζόμαστε εδώ και μήνες με βάση τις επίσημες προδιαγραφές και εξετάζουμε συνεχώς τρόπους, ώστε να κάνουμε την διαδικασία όσο το δυνατόν πιο εύκολη για τους χρήστες μας. Στόχος μας είναι η άμεση διασύνδεση της επιχείρησής σας και ο πλήρης έλεγχος των στοιχείων που θα πρέπει να υποβληθούν, ενώ παράλληλα θα φροντίσουμε να αυτοματοποιήσουμε όσες διαδικασίες είναι δυνατόν.

Από πότε θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα myDATA;

Σύμφωνα με το τελευταίο επίσημο δελτίο τύπου του υπουργείου οικονομικών, η υποχρεωτική ψηφιακή διαβίβαση των παραστατικών στο myDATA της ΑΑΔΕ θα εφαρμοστεί την 1η Ιανουαρίου του 2021. Η έναρξη λειτουργίας του συστήματος έχει πολλές δυσκολίες από την μεριά της ΑΑΔΕ και έχει πάρει μέχρι σήμερα 2 διαδοχικές παρατάσεις. Σε κάθε περίπτωση οι χρήστες μας θα ενημερωθούν άμεσα.
Δείτε το δελτίο τύπου εδώ

Πότε θα πρέπει να υποβάλλονται δεδομένα στο myDATA;

Με βάση την τρέχουσα πληροφόρηση και τις δημοσιευμένες τεχνικές προδιαγραφές, η υποβολή θα γίνεται είτε σε πραγματικό χρόνο την στιγμή της έκδοσης, είτε συγκεντρωτικά μια φορά το μήνα με επικρατέστερο σενάριο την υποχρεωτική υποβολή μέχρι την 20η ημέρα του επόμενου μήνα.

Τι θα γίνει με τα τιμολόγια που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα;

Τα παραστατικά που έχουν εκδοθεί μέχρι τις 31/12/2020 δεν χρειάζεται να διαβιβαστούν online στο myDATA για όσους επιλέξουν την απευθείας διασύνδεση μέσα από το Pelatologio Oxygen. Η διαβίβαση θα ισχύσει για τα παραστατικά που θα εκδοθούν από 01/01/2021. Όσες επιχειρήσεις συνδεθούν με πάροχο θα πρέπει να υποβάλουν όλα τα παραστατικά του έτους μέχρι 31/12/2020.

Θα γίνει αυτόματη διασύνδεση στο Pelatologio.gr με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας;

Μόλις η πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ γίνει διαθέσιμη, οι χρήστες μας θα ενημερωθούν σχετικά και θα πρέπει να επιλέξουν να γίνει η σύνδεση του λογαριασμού τους με το myDATA. Κανένας λογαριασμός δεν θα διασυνδεθεί αυτόματα, χωρίς την παρέμβαση του χρήστη.

Η διαδικασία υποβολής στοιχείων στο myDATA απαιτεί επιπλέον ενέργειες από τον χρήστη;

Ο χρήστης θα πρέπει για να εκδώσει και να υποβάλει τα παραστατικά του στο myDATA, να προχωρήσει σε σωστό χαρακτηρισμό του κάθε παραστατικού. Είναι μια επιπλέον διαδικασία που στην αρχή ενδεχομένως να δυσκολέψει κάποιους χρήστες ή/και τους λογιστές τους, μέχρι να περάσει το πρώτο διάστημα προσαρμογής. Στο Pelatologio.gr εργαζόμαστε ώστε να αυτοματοποιήσουμε και να απλοποιήσουμε όσο γίνεται τις απαραίτητες διαδικασίες.

Ποιος ο ρόλος του λογιστή / φοροτεχνικού συμβούλου;

Ο ρόλος του λογιστή σας θα είναι πολύ σημαντικός, αφού αυτός θα σας κατευθύνει για την σωστή ολοκλήρωση της διαδικασίας και για τις απαραίτητες ρυθμίσεις σχετικά με τους χαρακτηρισμούς που θα πρέπει να έχουν τα παραστατικά σας. Επιπρόσθετα, το Pelatologio ενισχύει τις δυνατότητες Πρόσβασης Λογιστή που περιλαμβάνει η εφαρμογή, έτσι ώστε να διευκολύνει όσο το δυνατόν περισσότερο το λογιστή σας στον έλεγχο και στην υποβολή στοιχείων.

Θα υπάρχει επιπλέον χρέωση για τις υποβολές δεδομένων στο myDATA;

Εφόσον η υποβολή των δεδομένων και η επικοινωνία με την ΑΑΔΕ είναι χωρίς χρέωση, δεν θα υπάρξει επιπρόσθετη χρέωση για τους χρήστες που θέλουν να διασυνδεθούν. Η υποβολή θα είναι δωρεάν για όλους τους χρήστες οι οποίοι έχουν μια ενεργή συνδρομή (Βασική, Επαγγελματική ή Εταιρική).

Για όσους επιλέξουν να κάνουν χρήση της πρόσθετης υπηρεσίας παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης, καταργώντας τον παραδοσιακό φορολογικό μηχανισμό / ταμειακή, θα υπάρχει μια μικρή ετήσια χρέωση, ανάλογα με τον όγκο των παραστατικών.

Ξεκινήστε ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ 30 ημέρες στο πακέτο PRO.

ΧΩΡΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ - ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ
Στη συνέχεια επιλέξτε εάν θέλετε να συνεχίσετε με το δωρεάν πακέτο ή με κάποιο με επιπλέον δυνατότητες